Posted on

Ontdek de compoundboog

Op zoek naar een hobby of sport die iets minder standaard is? Begin met boogschieten. De handboogsport is een groeiende sport en biedt vele mogelijkheden. Er zijn vele verschillende boogsoorten, in de handboogsport zijn de meest bekende de recurveboog en de compoundboog, maar er zijn ook nog traditionele bogen zoals longbows en horsebows.

De compoundboog

De compoundboog heeft stuggere latten dan een recurve boog; de latten, of werparmen, van de compoundboog breng je met behulp van katrollen (CAMs) in beweging. Een compoundboog uittrekken voelt heel anders dan een recurve boog. Dit komt met name door de zogenaamde ‘let-off’. Let-off wordt weergegeven in procenten. Als een compoundboog 80% let-off heeft en een trekgewicht van 60 pond dan trek je als je de boog helemaal uittrekt nog maar 20% van dat hele gewicht. Hierdoor kan je beter de tijd nemen om te richten.

Compoundboog benodigdheden

Een compoundboog koop je kaal. Om te kunnen schieten zullen bepaalde elementen nog toegevoegd moeten worden. Er moet een D-loop toegevoegd worden, deze zit op de plek waar de pijl zit als je de boog uittrekt en hieraan kan je een release vastzetten. Je trekt een compoundboog namelijk nooit met blote vingers, hiervoor is het trekgewicht te hoog. Vaak moet er voor de compoundbogen ook nog een arrow rest opgezet worden. Dit noem je in het Nederlands wel pijlenlegger en dit is de plek aan de boog waar de voorkant van de pijl op ligt als de boog gespannen is. Eventueel kun je ook een vizier toevoegen aan je compoundboog. Maar ook zonder vizier kun je boogschieten, om te leren richten is dit zelfs aan te raden. Om te richten heb je echter wel een peep nodig. Dit is een klein rondje wat je laat plaatsen in je bow string en waardoor je naar je doel kijkt.

Als je vragen hebt over het aanschaffen van een boog staan we je graag te woord. En natuurlijk kun je ook bij ons terecht voor onderhoud en aanmeten van een boog. Ons aanbod compoundbogen vind je hier.